Logo Norgesmøllene

Hva betyr tipo 0 og tipo 00?

Tipo betyr type på italiensk og er den italienske standarden for å si noe om utmalingsgrad. I hovedsak brukes det for å beskrive ulike typer mel som er spesielt egnet for ulike typer bakst, hvorav tipo 0 og 00 er godt egnet til pizzabaking.

Hvetemel

Vanlig norsk hvetemel har en utmalingsgrad på 78 %, som betyr at 78 % av kornet er malt til mel.

Tipo 0

Tipo 0 er har utmalingsgrad på rundt 65 %. Det meste av kli og kime er fjernet, som gir et lysere mel med finere struktur.

Tipo 00

Tipo 00 har utmalingsgrad på rundt 55 %. Det inneholder minimalt med kli og kime, noe som gjør det svært hvitt og fint i teksturen. Det er i den innerste delen av kornet at man finner høyest andel av protein og stivelse. Glutenproteinet gjør at deigen blir mer elastisk og smidig slik at pizzabunnen blir enklere å forme.

Les flere artikler fra pizzaskolen


Utforsk mer av bakeskolen