Logo Norgesmøllene

Heving og forming av pizza

Hevetiden er viktig for smaken på pizzabunnen. Ved å la deigen kaldheve i kjøleskapet over natten eller lengre, utvikles aromaene. Jo lengre tid deigen hever, desto mer smakfull blir pizzabunnen.

Slik hever du i eller uten kjøleskap

Deigen kan heve i kjøleskapet i flere dager. Hvis du ikke har plass i kjøleskapet, kan du la den heve i romtemperatur. Hevetiden må da være kortere, maks 24 timer, og du bør bruke litt mindre gjær i deigen. 

Pass på hevetiden

Pizzadeig kan heve for lenge, noe du kan merke ved at deigen kollapser i bakebollen eller begynner å lukte surt. Hvis dette skjer, kan du fortsatt lage pizzabunn, men den vil ikke bli like luftig og kan få en litt syrlig smak. Hva som regnes som for lang hevetid avhenger av flere faktorer, som temperatur og mengde gjær i deigen.

La deigen hvile før heving

La deigen hvile i bakebollen noen minutter etter elting før du former baller. Del deigen i like store deler, bruk gjerne en vekt. Ha litt olje på hendene.

Slik unngår du tørr skorpe

Legg pizzaballene på et brett eller i en hevekasse dekket med plastfolie eller lokk for å sikre at det blir lufttett. Dette er viktig for at pizzaballene ikke skal få en tørr skorpe. 

Balling av pizzadeig

Når du skal stramme pizzaballene, skal du brette deigen inn under seg selv. Gjenta til du kjenner at deigen blir fast med en helt glatt overflate.

Forming av pizzadeig

Form pizzaen ved å presse deigen ut fra midten med hendene, og behold en luftig kant. Unngå kjevle for en bedre bunn.

Bruk Semulegryn som utbakingsmel

Spør du pizzaentusiastene, er det ingen tvil om at du får det beste resultatet med en høy pizzakant med mange deilige luftlommer. Dette oppnår du ved å trykke ut deigen forsiktig med hendene, fremfor å bruke kjevle.

Semulegryn er utmerket som utbakingsmel ved pizzabaking. Start med å vende pizzaballen i utbakingsmel. Bruk fingerspissene og trykk deigen forsiktig ut fra midten og ut mot sidene samtidig som du roterer bunnen til du får en rund og tynn pizzabunn. Stopp 1-2 cm før kanten, alt ettersom hvor luftig pizzakant du ønsker. 

Strø litt semulegryn på kjøkkenbenken og på pizzaspaden for å gjøre det enklere å jobbe med deigen uten at den klistrer seg fast. Hvis du opplever at det er vanskelig å trykke ut deigen og at den trekker seg sammen igjen, kan du la den ligge å hvile litt på kjøkkenbenken før du trykker videre. 

Hva er forskjellen på å heve i ball, kontra bulk?

Hever du i ball så har du porsjonen klar til å forme en pizzabunn. Hever du deigen samlet i en bakebolle (I bulk), må du balle den og heve igjen før du kan forme pizzabunn. Heving i bulk tar derfor noe lengre tid dagen du skal bake pizza. 

Les flere artikler fra pizzaskolen


Utforsk mer av bakeskolen