Logo Norgesmøllene

Slik får du et saftig og luftig grovbrød

Å få et saftig og luftig grovbrød kan være litt utfordrende, men med noen enkle tips kan du oppnå et godt resultat

Høy væskemengde

Sammalt mel, eller fullkornsmel som det også heter, tar opp mer væske enn siktet mel. Det kan være at du må øke mengden væske litt for å sikre at deigen ikke blir for tørr dersom du har en høy andel sammalt mel i deigen.

Tilsett fett

Bruk olje, smør eller margarin i deigen, dette bidrar til å holde brødet fuktig. En spiseskje eller to kan gjøre en stor forskjell.

Surdeig eller fordeig

Surdeig eller fordeig kan bidra til å gi brødet en luftigere konsistens. Dette krever litt mer tid og planlegging, men gir et fantastisk resultat.

Honning eller sirup

Litt honning eller sirup i deigen kan bidra til saftighet i brødet, i tillegg til at det gir god smak og en sprø skorpe med fin gyllen farge.

Bløtlegg

Legg gjerne sammalt mel, havregryn, kli, frø og kjerner i bløt før du tilsetter det i deigen. Dette kan bidra til å øke fuktigheten i brødet. Dersom du har rester fra havregrøten, er det ypperlig å tilsette i brøddeigen.

Elt godt

Surdeig eller fordeig kan bidra til å gi brødet en luftigere konsistens. Dette krever litt mer tid og planlegging, men gir et fantastisk resultat.

Tilsett litt hvetemel

Bruk en blanding av sammalt mel/fullkornsmel og hvetemel. Hvetemel har mer gluten og bidrar til å gjøre brødet luftigere.

Sett av god tid til heving

Sammalt mel/fullkornsmel trenger lenger hviletid for at glutenet skal utvikle seg skikkelig. Bruk derfor litt lengre tid på heving enn du gjør ved lys bakst.

Et eltefritt brød med mye væske som kaldheves over natten kan gi et luftigere og saftigere brød. Du kan bake eltefritt ved å røre sammen deigen dagen før, og la den stå i kjøleskapet for å godgjøre seg. Den lange hevetiden kompenserer for manglende elting.

Riktig temperatur

Sørg for at ovnen er godt oppvarmet før du setter baksten i ovnen. En høyere temperatur i starten av steketiden kan hjelpe et brød å heve seg godt.

Start for eksempel med 250 grader når du setter brødet inn i ovnen, og sett deretter temperaturen ned til 200 grader. Spray eller pensle baksten med vann før du setter i ovnen for en sprø og gyllen skorpe.

Les flere artikler i grovbakstskolen


Utforsk mer av bakeskolen