Logo Norgesmøllene

Enkle grep for å øke fullkorn i baksten

Bare én av fire nordmenn får i seg nok fullkorn i henhold til Helsedirektoratets klare anbefalinger.

Bytt ut deler av hvetemelet med sammalt mel

Sammalt mel er det samme som fullkornsmel. Start med å erstatte litt av hvetemelet med sammalt mel og øk gradvis til 50 % eller mer etter ønsket smak og tekstur. Jo mer sammalt mel, desto tyngre blir baksten. 

Tilsett kli

Kli er skallet på kornet som er rikt på fiber. Tilsett en spiseskje eller to med havrekli eller kruskakli når du baker.

Dersom du bruker en stor andel kli i deigen bør du kompensere ved å tilsette litt ekstra vann eller bløtlegge på forhånd, da kli suger til seg væske.  

Tilsett frø og kjerner

Chiafrø, linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarkjerner kan blandes inn i deigen eller brukes som topping.

En tommelfingerregel er å bruke ca. 10-15 % av melmengden i form av frø og kjerner. Det betyr at dersom du bruker 1 kg mel, kan du tilsette 100-150 g frø og kjerner. Hvis du bruker frø og kjerner som topping er det lurt å pensle baksten med vann først slik at de klistrer seg til baksten.

Tilsett hele korn i baksten

Legg i bløt før du tilsetter det i deigen for en mykere konsistens. Alternativt kan du koke opp og kjøle ned kornene før du tilsetter i deigen.

Les flere artikler og oppskrifter i grovbakstskolen


Utforsk mer av bakeskolen